top of page

SORTIDA CAMINANTS DE LA COSTA A COLLSACREU-MONTNEGRE

19 d'octubre de 2022

Aquesta sortida, inicialment programada pel 12 d’octubre, dia del genocidi indígena amerindi i que el país veí celebra no se sap ven bé què, doncs han passat de celebrar el “Descubrimiento de América” (una mentida que la història ja no l’aguanta) al dia de la “Raza” (sic), després fou el dia de la “Hispanidad” (que no està clar que vol dir) i, finalment i per ara, la “Fiesta Nacional de España”; segurament per a que l’exercit espanyol pugui fer veure que existeix, malgrat que mai a guanyat cap batalleta; dèiem que la sortida del 12-O va passar a re-programar-se pel dia 19 d’octubre i, així, també s’eludia fer la sortida inicialment prevista pel dia 7 de desembre que com tothom sap, es aquell dia que, generalment, toca cuidar nets, que s’escau entre el dia 6, la “Inquisició” (figurat o potser no) i el dia 8, la Immaculada, en que diuen, diuen, diuen ... que una futura santa va néixer lliure de pecat i culpa, des de el seu naixement fins la seva mort (uf! això no ho aguanta ni el que ho escriu). Es una molt bona excusa per que a tort i a dret, els assalariats del país i, sobretot, les escoles facin un pont o aqüeducte monumental. Així les coses, ja tenim el garbuix, doncs la provecta edat de molts dels honorables membres d’aquesta associació, que requereixen d’atencions mèdiques sovint, va fer que alguns no poguessin participar en la sortida, per cites ineludibles per visitar al seu esforçat guaridor.

​

Feta aquesta subtil i breu introducció, cal posar de relleu que, un cop l’Oriol (1er sherpa del grup) va fer la proposta de sortida pel dia 19, en un mail enviat a les 8.14 a.m. del 13 d’octubre, es van succeir fins a 44 mails per dir, qui venia i qui no, per cercar restaurant, per organitzar la logística dels cotxes que, en absència del mestre Pep, va requerir que intervinguessin 2 honorables membres per dir la seva, primer “l’arrreglaparròquies” de lo tortosí i després l’assenyat i MHP del grup. Per acabar d’arrodonir-ho, l’honorable Oriol que, en principi tenia que estar un hora determinada a Montgat, després li va sortir un compromís amb un net i tenia que ser-hi mes aviat i, finalment, manifesta el seu desig d’anar sol amb el seu cotxe, per retornar a la seva llar tan bon punt com s’acabi la caminada. Que potser se us fa feixuc el relat? Si és així, queixeu-vos. Seguim, perquè l’aventura no acaba amb aquestes intencions de l’Oriol, no!; resulta que l’avi complaent, potser va desvetllar-se la nit abans, ves a saber per què ...., i el dia dels fets s’adorm i decideix deixar al grup en un pam de nas i renunciar a dirigir tan selecte ramat (dit amb tots els respectes). Així les coses el grup està format per 10 honorables membres i, per tant i hi ha 8 absències.

​

A les 7 a.m. els 8 honorables caminants de Badalona es reparteixen entre els cotxes d’en Ricard i en Lluis i emprenen camí cap el lloc de trobada, l’aparcament del restaurant Collsacreu; a la mateixa hora en Josep Ramon recull en Salva i emprenen el camí que els portarà al mateix lloc que als badalonins. A les 7.24 a.m. arriba el primer cotxe, el de Josep Ramon, i pocs minuts després ho fan en Lluís i en Ricard que informen de la baixa sobtada de l’Oriol. Son moments d’indecisions i a més d’un li apetiria no fer la caminada i anar directament al restaurant. Finalment es recupera el sentit comú i es decideix fer la caminada i quan son les 7.39 a.m., sota el comandament d’en Lluís, arranquem els cotxes i, cap a munt que fa pujada!. El transit per la urbanització Collsacreu no es fàcil i el Qashqai d’en Lluís sofreix algunes imprecisions i, tot s’ha de dir, incomplint greument alguna norma de circulació, davant l’astorament i esglai del primmirat tortosí que el segueix, i ens porta a un lloc elevat, final d’un carrer de la urbanització, terme de Vallgorguina, on aparquem els cotxes a les 7.55 a.m.

​

I que fem a un hora en la que tot just acaba de clarejar el dia?. Doncs un desdejuni amb el bon cafè, amb llet o sense, d’en Ricard; els Trepins i el rom d’en Jordi i els  “Pastissets de Tortosa” i uns bescuits, industrials, per si algú volia sucar-los al cafè, que va portar, com està estipulat, lo tortosí , complementaren el desdejuni; tot servit a una taula, al raser dels cotxes d’en Ricard i en Josep Ramon, coberta amb unes tovalles, que algú va confondre amb un vulgar “paper de diari”, valguem Déu!.

Els pastissets de Tortosa o casquetes o flaons són un dels representants més coneguts de la rebosteria de les Terres de l’Ebre, de marcada influència àrab. De fet, s’atribueix el naixement d’aquest dolç a un concurs convocat el segle XI per un governador de la ciutat de Tortosa, en aquell temps sota domini sarraí. Es tracta d’una pasta seca i cruixent, ensucrada per damunt, que pren forma de cresta, de mitja lluna. La massa s’elabora amb farina, oli, sucre i mistela o aiguardent i es farceix amb confitura de cabell d’àngel o de moniato, i més recentment, també de brossat i fins i tot de xocolata. Els pastisset de Tortosa surten tan al llibre receptari medieval del Sent Soví, com al de Coch del segle XVI

La taula amb les seves tovalles

El grup, al voltant de la taula del desdejuni

Son les 8.22 a.m. quant el grup es posa en moviment per fer una caminada pel Montnegre; semblava una caminada tranquil·la, sense massa esforços, però Déu-n’hi-do, ni menys que un desnivell de 622 metres, assolint el cim del Turó d’en Vives a 759 metres d’altitud que és el “Sostre Comarcal del Maresme” i un recorregut total de 12,5 quilòmetres. Impressionant!

Gairebé a ¾ de 9 veiem, entre la boirina que encara es present, el cim de les Agudes i el Turó de l’Home (en Ricard dixit, amb total autoritat).

Minuts després, miraculosa troballa d’en Salva al voral del camí: un majestuós bolet Ou de Reig d’aspecte immillorable i que es va menjar cru, convenientment laminat, salpebrat i amb un rajolí d’oli d’oliva, per la majoria de membres del grup, ja asseguts a la taula del restaurant, a tall d’aperitiu.

Troballa majestuosa

El bolet és al sac i ben lligat!

Passen pocs minuts de les 9 a.m. quant passem pel costat d’un casalici ben conservat, malgrat que sembla que aquest dia no hi ha ningú i alguns del grup han quedat meravellats del mirador que s’han muntat, amb dos gandules i una hamaca, semi “chinchorro criollo”,  per contemplar la magnifica vista que des de allí  es pot veure. Om s’imagina, en aquest lloc, gaudint d’un espectacular capvespre, ben acompanyat i assaborint una beguda del seu gust.

Us ho imagineu??

A ¼ de 10 hi ha una petita indefinició, doncs a en Lluís, potser, li comencen a fallar la estabilitat del mapes que ha carregat al seu dispositiu mòbil per l’ocasió. El dubte es resol molt aviat i és continua el camí.

Es transita per boscos planifolis, amb suros, alzines, roures i castanyers, amb abundants fulles al terra, indicatiu de ben segur, que som a la tardor malgrat les temperatures que tenim i/o gaudim.

Malgrat que repetitiu, molt agradable el paisatge que envolta al grup

A ¼ d’11 tenim la segona indecisió, que no marrada, i en Jordi te que treure els seus plànols, tan primorosa i delicadament construïts, partint dels que envia l’Oriol i que tenen el seu origen a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

A ¾ d’11 assolim el cim del Turó d’en Vives que, com s’ha dit al principi és el sostre comarcal del Maresme amb els seus 759 metres d’altitud. S’aprofita l’avinentesa per esmorzar alguna cosa i a banda d’algun entrepà, no manquen els fruits secs d’en Salva i la xocolata d’en Joan Esteban.

Finalment, abans de emprendre el camí de tornada, es fa en aquest lloc tan emblemàtic la foto del grup expedicionari.

A esmorzar toquen, anem!

Foto del grup

Pocs minuts després de les 11 s’inicia formalment el camí de tornada als cotxes i anar, posteriorment, cap al restaurant.

A ¾ d’1 s’arriba als cotxes i, alguns, abans de la toaleta i vermut, encara es desplacen uns 200 metres a un bosc proper per trobar i veure el Menhir de Collsacreu al Pla de les Bruixes, que al dia d’avui no està en vertical com tindria que ser, sinó en horitzontal. Els pocs expedicionaris que hi ha anat és fan una foto en aquest lloc màgic.

El menhir "dormit"

En tornar de l’arqueològica expedició es fa el ritual habitual de toaleta i sembla que hi ha certa unanimitat en ressaltar l’acurat abillament de “lo tortosí” que sembla vol fer-li ombra al dandi oficial, l’honorable Marcel, vaja, segons diuen els experts en moda del grup.

​

A la 1.25 p.m., amb certa anticipació sobre l’horari previst, es dona per acabat l’aperitiu i s’empren camí cap Arenys de Munt; només son 7 quilometres que es fan en 7/8 minuts per arribar al  restaurant “Ziam Club”. Curiós nom de restaurant que ha provocat que, el mal pensat de ment escalfada habitualment, i no serà aquest humil i voluntariós aprenent de cronista el qui gosi deixar constància del nom d’aital personatge i tarannà, apunti que, tal vegada, pugui ser un local de conducta dissipada on hi hagi algun tipus d’intercanvi .... ja m’enteneu.

El restaurant, al igual que el poble d’Arenys de Munt, ha sofert la interrupció del subministrament de gas, per haver-se rebentat una de les conduccions de gas per les obres que fan a la Riera d’Arenys de Munt. Aquest fet totalment aliè al restaurant ha fet que tinguin un endarreriment en servir plats i que el local, a l’hora que hem arribat, estes atapeït i el grup ha tingut que anar a fer un vol pel poble i els cervesers habituals han fet el seu particular “Oktoberfest” a un bar a la plaça de l’església d’Arenys de Munt. Els no cervesers, com a bons jubilats s’han assegut a unes grades per contemplar l’espectacle.

Un cop al restaurant ha sorgit un entrebanc addicional i és que només tenien una sola ampolla de cava; no una sola marca de cava, sinó una sola marca i una sola ampolla; les gestions fetes per en Ramon Balagué per intentar aconseguir alguna altra ampolla a una botiga propera han resultat infructuoses perquè aquesta era tancada fins les 4 de la tarda. Celebrarem l’aniversari del Ramon en una propera sortida. La solitària ampolla també ens l’hem cruspit i, a més a més, ha sigut un obsequi del restaurant. Molt bon detall.

​

A la sobretaula, alguns esvarats caminants, provocaven al tortosí per tancar un viatge de disbauxa i desenfreno a Cuba i, fins i tot, quant lo tortosí, pacient, intentava explicar la qualitat i les bondats culinàries d’un peix anomenat Peto, que es pesca entre octubre i desembre al Carib, han entès malament la exquisida pronunciació autòctona de l’ interpel·lat, per tergiversar tortuosament les seves paraules. I m p e r d o n a b l e!

​

Com una imatge val més que mil paraules, a continuació unes fotos de magnífics exemplars de Peto; el de l’esquerra es va pescar el dia 8 d’octubre de 2019 al migdia i ens el vam cruspir al dia següent, doncs era relativament petit i el de la dreta es un dels que pescava l’amic Kike amb la seva barca, que ja no te doncs la va vendre quant va venir al desembre passat a instal·lar-se a Catalunya i, concretament, a Premià de Mar.

Repetiu, PETO; NO por el c... te la meto

Al principi d’aquest relat es deia que la sortida d’aquest dia va generar 44 correus; cal precisar que, finalment, en van ser 45, doncs lo tortosí dels comptes, com a bon comptable, envia a les 17.59 del mateix dia 19 d’octubre el quadre de la “caixa” del dia.

​

La propera sortida serà el dia 2 de novembre i oportunament l’Oriol ens farà la proposta que consideri més adient.

​

Deures per el dia 2:

  1. Fer la votació per escollir nou president, entre les candidatures presentades.

  2. Es disposaran de paperetes per emetre el vot secret.

  3. Que es manifesti el cronista que farà la propera crònica, doncs lo tortosí, acaba amb aquesta, al menys per aquest any.

​

Alguns han arribat a casa a quarts 5 i tots sans i estalvis. Fins la propera!

Vídeo 19-10
image_1_large.jpg

Vídeo-Crònica sortida 19-10-2022
Josep Ramon Ciurana

Dades 19-10
image_1_large.jpg

Dades sortida 19-10-2022
Lluís Antoja i Josep Ramon Ciurana

Caminants.png

Josep, Ricard, Alfons, Joan S., Josep Ramon,  Jordi, Lluís, Salva, Joan E. i Ramon B.

no caminants.png

Guifré, Oriol, Pep, Narcís, Marcel, Francesc, Ramon V. i Toni

cotxes2.png

Ricard, Josep Ramon i Lluís

parking.png

Parking al final Urb. Collsacreu. GPS: 41.635223, 2.535398 

restaurant.png

Rest. Ziam Club, Arenys de Munt, Torrent d'en Puig 21, ☎ 937.950.672

GPS: 41.604511, 2.539560

Peatge.png

Preu del menú, amb cafès: 13 €, cost total amb propina i romanent 14 € 

Dades logístiques

Josep Ramon Ciurana © Caminants de la Costa

Versió 4.2

bottom of page