top of page

Sortida 15 de juny de 2022

Sant Jaume de Frontanyà – El Catllaràs

Falten 3 minuts per les set de matí i els caminants que sortim de Badalona ja estem a punt d’enfilar-nos als cotxes d’en Josep, en Joan S. i en Pep per començar la sortida d’avui. D’altra banda, els maresmencs amb el cotxe d’en Josep Ramon pugen directament.

Amb consulta prèvia al Google Maps, decidim agafar l’autopista Terrassa-Manresa a través del nus de la Trinitat, malgrat que els aparells ens indiquen que pot haver-hi alguna retenció, el cert és que ens hem trobat amb alguns trams de circulació lenta però a partir de l’enllaç amb l’AP-7, el trànsit és fluid i sense cap més entrebanc.

Són les 8.54 hores i arribem a la fi del món, Ai no, en què estaria pensant, arribem a Sant Jaume de Frontanyà. En Josep ja fa 10 minuts que hi és. Sens dubte unes mans hàbils, uns savis consells de conducció i la tècnica alemanya han fet que ens hagi avançat tant de temps. Al cap de poca estona, a les 8.58,  arriba en Josep Ramon que s’han hagut d’aturar per comprar l’acompanyament del cafè.

Davant de l’església i de l’Ajuntament ens disposem a prendre el cafè d’en Ricard acompanyat per la coca del forn de Can Massana de Vilada subministrada per l’Oriol, els trepins d’en Marcel i el rom d’en Jordi. Com que estrenem l’ampolla de rom, en Josep Ramon fa el tradicional ritual “pa los muertos”.

“L’església de Sant Jaume de Frontanyà és un edifici d’estil romànic llombard que, pel fet d’estar perfectament proporcionat, ha estat considerat un dels exemples més destacats de l’arquitectura romànica llombarda catalana.

L’origen de la canònica el trobem en l’església de Sant Jaume el Vell, ubicat prop de la vila de Frontanyà. Al S. XI, en construir-se l’actual edifici, la nova església passà a acollir la vida comunitària de l’anterior. El 1066 ja es tenen notícies d’aquesta nova ubicació i sabem que el 1440 ja aplegava una comunitat organitzada com a canònica regular.

L’edifici és de planta de creu llatina, d’una sola nau, amb transsepte i una capçalera triabsidal. Tant la nau central com el transsepte es cobreixen amb volta de canó.

Els elements més destacats de l’exterior són la façana occidental i la capçalera, bonics exemples del romànic llombard. La porta d’entrada, molt senzilla, és formada per dos arcs de mig punt en gradació. Sobre les arcuacions cegues superiors s’aixeca un campanar d’espadanya del segle XVI. A la capçalera s’hi ubiquen els tres absis”.

Església de Sant Jaume de Frontanyà. Imponent!!

Ens enfilem de nou als cotxes per anar a buscar el punt adient per aparcar i començar la caminada. Després d’alguns quilòmetres i de no trobar cap lloc on poder deixar els cotxes, decidim tornar cap a Sant Jaume de Frontanyà des d’on començarem l’excursió fent alguna petita variació de l’itinerari que prèviament teníem planejat. Ja són tres quarts i mig de deu, molt tard!!!

Comencem, ara si i oficialment, la caminada del dia

Al cap de vint minuts de començar a caminar en Lluís ha perdut el telèfon mòbil. Una estona més tard, i amb l’ajuda dels altres telèfons el localitzem al marge del camí.

El camí és estret i bastant brut, això si, envoltat d’un bosc de pins i faigs que ens donen una molt bona ombra i que apaivaga la intensa calor que fa.

Una mica més endavant es produeix un  petit incident. Aquest cronista, en recolzar-se en un petit tronc que barrava el pas al mig del camí, aquest es trenca i ja tens en Pep marge avall, sense més conseqüències que unes petites esgarrapades a l’esquena i a la cama, la pèrdua de la gorra i el trencament de la motxilla. Des de la distància em va semblar veure un somriure de satisfacció del “senyor Decathlon”.

Hem fet el primer tram; el de les incidències

Seguim pujant, envoltats de pins i faigs i ombra!

A les 11.20 hores, després d’haver passat per un camí, amb ombra, que ha requerit una mica d’èpica, arribem a un camí més ample on decidim fer una aturada d’hidratació i que serveix també per esmorzar.

Són 11.41 hores i reprenem la marxa. L’Oriol i en Lluís consensuen el camí per on hem de seguir. Desistim de fer el Puig Lluent i ens dirigim cap al pic de la creu de la Melosa, on aprofitem per fer-nos la foto de grup, per a posteriorment anar cap al coll de la Melosa.

Foto del grup

Tot i que el camí de baixada, un GR, està envoltat de bosc, aquest no dona prou ombra al ser bastant ampla. Agafem una bona calorada. A un quart i tres minuts de dues arribem de nou a Sant Jaume de Frontanyà i la font pública d’aquest petit poble ens permet remullar-nos i refrescar-nos que bona falta ens feia.

Camí de baixada; a punt d’acabar

El grup va de cap a la font...

Un cop refrescats ens dirigim cap als cotxes per fer tota la rutina de canvi de roba. Es confirma que en Marcel (alies Petronio), porta a la bossa una planxa per tal de repassar la roba que es posa després de la caminada.

A l’ombra d’unes magnífiques moreres davant els cotxes fem el vermut, com sempre, amb la clara, les patates i les olives d’en Joan S., els fruits secs d’en Ramon V. i les patates i les cornes d’en Ramon B.

Quan passen tres minuts de les dues de la tarda, arribem al Restaurant Baix Pirineu de Borredà. És el primer cop que hi fem parada. Ens acull una cambrera agradable, simpàtica i activa (possiblement en el sentit més ample d’aquest terme) de talla 105 segons en Josep Ramon, que deixa embaladits a molts dels caminants. Segurament, per poc que puguem, hi tornarem. A part de la cambrera hem dinat força bé.

Es presenta una moció en el sentit que a l’última sortida de la temporada el dia 13 de juliol a Saldes, aplicarem el romanent que tenim. D’entrada la moció és aprovada per aclamació, però a continuació es comencen a posar impediments, que si el dinar sortirà a molt bon preu, que si no hi serem tots, etc., etc. En fi, una moció més fallida. Per tant quan arribi l’hora, ja veurem que fem.

Avui celebrem els 78 anys d’en Joan S., al que li cantem la cançó. Malgrat que el director titular del cor no hi era trobo que l’entonació ha estat molt correcta.

Celebrem els setanta-vuit d’en Joan

El preu del menú és de 12 euros. Amb cafès i propina ens surt per 14 euros els que no hem pres cervesa i 15 euros els 8 caminants que prèvia al dinar n’han begut una.

A dos quart i mig de sis de la tarda, alguns arribem a Badalona després d’haver fet 277 quilòmetres.

Fins a la següent

 

El passa passeres del Besòs

Vídeo 15-06
image_1_large.jpg

Vídeo-Crònica sortida 15-06-2022
Josep Ramon Ciurana

Dades 15-06
image_1_large.jpg

Dades sortida 15-06-2022
Lluís Antoja i Josep R. Ciurana

Vídeo-Recorregut
Dades logístiques
restaurant.png

Rest. Baix Pirineu, Ctra. de Ripoll 2 - Borredà

 ☎ 938.239.060 - GPS: 42.132620, 1.993710

Caminants.png

Josep, Oriol, Pep, Ricard, Joan S., Alfons, Josep Ramon, Marcel, Jordi, Lluís, Ramon V., Salva,  i Ramon B.

no caminants.png

Guifré, Narcís, Francesc, Fran, Toni i Joan E.

cotxes2.png

Josep, Pep, Joan S. i Josep Ramon

parking.png

Parquing senyalitzat a Sant Jaume de Frontanyà

GPS 42.187360, 2.022856

Peatge.png

Preu del menú: 12 €; cost per cap amb cafès i propina: 14 €

Josep Ramon Ciurana © Caminants de la Costa

Versió 4.2

bottom of page